AKABE Albatros en Gidsen

De nood is steeds groter geworden om ons lokaal uit te breiden. Zo kunnen AKABE Albatros en Gidsen hun werking nog verbeteren en hebben de leden meer plaats om de zotste avonturen te beleven.

Akabe Albatros, een gemengde scoutsgroep voor jongeren met een beperking en Gidsen Sint-Gertrudis, de meisjesscouts van Pijpelheide. 

Ons doel:extra opslagruimte voor materiaal, een snoezelruimte, meer speelruimte en een leidingslokaal. We leggen het je graag uit.

AKABE Albatros
"We zijn een heel diverse groep, maar daarom geen minder hechtte."

AKABE Albatros

Akabe Albatros is een scoutsgroep voor mindervalide jongeren uit de wijde omgeving. Kinderen met een mentale of fysieke beperking die niet terecht kunnen in andere jeugdbewegingen, kunnen bij ons de tijd van hun leven beleven. Want scouting is voor iedereen.

Daarom organiseren we elke twee weken leuke activiteiten, en verruimen we twee keer per jaar onze horizonten door op weekend en op kamp te gaan. Onze activiteiten zijn gelijkaardig aan die van een andere jeugdvereniging: we spelen, ravotten, knutselen, sjorren, verkleden, speuren en tuimelen een hele namiddag, en dit allemaal ‘op maat’ van de beperkingen, talenten en interesses van onze leden.

We zijn een heel diverse groep, maar daarom geen minder hechtte. In 2017 bliezen we 15 kaarsjes uit, en de warmte die onze groep kenmerkt is er niet op geminderd, in tegendeel! De laatste jaren werd onze groep nog populairder, en we zijn ondertussen met meer dan 50 leden, afkomstig uit de wijde omgeving van Pijpelheide.

Een enthousiaste leidingsploeg van 13 jongeren doet er alles aan om deze unieke jeugdbeweging springlevend te houden. Door de groei van onze groep, is er de laatste tijd meer en meer nood aan een extra speelruimte, waardoor we ook met slecht weer kwaliteitsvolle activiteiten kunnen aanbieden.

Gidsen St. Gertrudis
"Rijkelijk gevulde zondagnamiddagen met leerrijke, creatieve en gekke spelletjes."

Gidsen St. Gertrudis

De Gidsen zijn een groep gemotiveerde meisjesleiding die elke zondag namiddag een leuke activiteit organiseren voor meisjes van het 3e leerjaar tot het 5e middelbaar die onderverdeeld worden in kabouters, jong-gidsen en gidsen. Deze zondagnamiddagen worden rijkelijk gevuld met leerrijke, creatieve en gekke spelletjes waarbij de leden alle remmen los kunnen laten. 

Naast spelletjes spelen durven de gidsen hun handen wel eens uit de mouwen te steken en wordt er een zwembad gesjord of gekookt op een zelfgemaakt houtvuur. In de zomer vakantie zoeken we andere oorden op in de Ardennen en boeken we een mooie wei met het groenste gras van België en een aangrenzend riviertje waar we in kunnen baden. Om van deze wei onze thuis te maken nemen we een overlevingspakket mee: een kooktent, een speeltent, slaaptenten, veel sjorbalken om tafels en zithoeken te maken, hudo’s, …

Al deze materialen hebben doorheen het jaar een vast plaatsje nodig zodat ze nog vele jaren opnieuw gebruikt kunnen worden op kamp. Extra opslagruimte voor ons kamp en speelmateriaal is dus meer dan welkom.

plan akabe albatros
"Een snoezelruimte, waar de leden kunnen genieten van licht-, geluid- en gevoelsprikkels is een echte meerwaarde voor ons en onze gasten."

Onze plannen

Extra opslagruimte voor het materiaal
Twaalf jaar geleden bouwden we een mooi lokaal, op maat van de twee groepen zoals ze toen waren. Er is in tussentijd echter veel veranderd. Akabe Albatros stond toen nog in zijn kinderschoenen, en heeft in tussentijd niet alleen veel nieuwe leden bijgekregen, maar heeft ook kunnen investeren in nieuw speel-, knutsel- en kampmateriaal. Ook de Gidsen hebben niet stilgezeten, en al sinds enkele jaren hebben ze, net als Akabe, een extra container geplaatst om hier hun sjorbalken en tenten in kwijt te kunnen. Deze containers zijn echter maar een tijdelijke oplossing voor een meer prangend probleem: extra opslagruimte voor het materiaal. 

Beperkte speelruimte
Daarnaast is ook de beschikbare speelruimte vrij beperkt, zeker bij slecht weer is het niet groot genoeg. De drukte die dan ontstaat veroorzaakt bovendien voor veel Akabeleden te veel prikkels, en genieten van het spel is dan moeilijk. Daarom is de nood steeds groter geworden om een extra speelruimte te creëren, één die helemaal leeg blijft van stoelen, tafels en kasten. Ook zou het inrichten van een rustig lokaal een meerwaarde geven voor de werkingen. Dit rustig lokaal zou door Akabe ingericht worden als een snoezelruimte, waar de leden kunnen genieten van licht-, geluid- en gevoelsprikkels. De Gidsen zouden hier rustige activiteiten in kunnen organiseren, zoals een film- of spelletjesavond tijdens de examens. 

Leidingslokaal
Een derde luik van de uitbreiding zou bestaan uit een leidingslokaal. De activiteiten voor de leden zijn natuurlijk de belangrijkste prioriteit, maar om de groepen draaiende te houden, moet de leiding regelmatig bij elkaar komen om voor te bereiden en te vergaderen. In het leidingslokaal zou hier de ruimte voor voorzien worden, net als voor het bewaren van inschrijvingsformulieren, verzekeringspapieren, etc.
We vinden het fijn als je deze pagina deelt met je netwerk
Schlagerhei logo
Derde schlagerfestival in Pijpelheide op zaterdag 15 april 2023 ten voordele van de werking van AKABE Albatros en Gidsen Pijpelheide.
Adres
Dophei 1
2221 Pijpelheide (Heist op den Berg)